Sunday, August 21, 2011

Mille Feuilles

Mille feuilles

Ingrédients (pour 6 personnes) :

Pour la pâte :- 500 g de pâte feuilletée
Pour la crème pâtissière :- 1 oeuf- 1/4 de litre de lait- 50 g de sucre- 35 g de farine- un sachet de sucre vanillé
Pour le glacage :- sucre glace- un carreau de chocolat

Préparation : Abaisser la pâte feuilletée sur environ 3 mm. La piquer à la fourchette pour qu'elle ne gonfle pas puis la mettre au four sur 6, soit 180°C.
Pendant ce temps, préparer la crème pâtissière : Mettre le lait à bouillir. Mélanger dans un saladier l'oeuf, le sucre, le sucre vanillé et la farine.
Lorsque le lait est à ébullition, le verser immédiatement dans le saladier. Remettre à cuire dans la casserole pendant quelques minutes afin que le liquide prenne la consistance d'une crème.

Lorsque la pâte feuilletée est cuite, et même désséchée, la couper en trois parties égales. Etaler la crème pâtissière sur une première couche de pâte, puis faire de même avec une seconde. Les assembler.
Attendre que le gâteau soit froid pour étaler au pinceau le glacage, fait avec beaucoup de sucre glace mélangé à un peu d'eau. Réaliser un dessin avec le reste du glacage, mélangé à un carreau de chocolat fondu. C'est prêt !

Thank you so much for this recipe, Rachel!  This is my most favorite French pastry!  I've translated it so that all of us here can make it, too!  Let me know if this seems right, Rachel.  Mmmm!  Can't wait!

Mille Feuilles (Thousand Sheets)


Ingredients (Serves 6):


For the dough:  1 (17.3 oz.) package puff pastry sheets
For the pastry creme:  1 egg, 1/2 cup milk, 1/4 cup sugar, 1/4 cup + 1 Tbsp. flour, 1 tsp. vanilla
For the icing:  powdered sugar, 1 square chocolate


Preparation: Roll out the pastry to about 1/8”. Prick with a fork so it does not puff and then bake at 350 degrees. (How long?  According to package directions I assume.)

Meanwhile, prepare the pastry cream: Bring the milk to boil. Mix in a bowl the egg, sugar, vanilla and flour.
When milk is boiling, pour it immediately into the bowl with other ingredients. Mix well.  Return to cook in the pan for a few minutes until the liquid is the consistency of cream.

When the pastry is cooked and well dried, cut into three equal parts. Spread half of the pastry cream on a first layer of dough, then do the same with the second. Stack them one on top of the other. 
Finish with the third layer of cooked pastry.

Wait until the cake  is cold and then brush on the glaze, made ​​with lots of powdered sugar mixed with a little water.  Mix remaining glaze with a square of melted chocolate. Drizzle over the top.  Done!

4 comments:

Anonymous said...

Sorry Brooke, couldn't post it earlier, and sorry for it's in french only. C'est mieux que rien! Si tu peux traduire ok... sinon, j'essaie de le faire cette semaine, avant la rentrée des classes:-)

Heather said...

This looks so delicious! Thank you for posting it.

Brooke said...

Merci Rachel! This looks so good! I think I've got it translated correctly. Let me know what you think. Merci!!

Anonymous said...

Seems to be a good translation! Thanks for doing it. For baking the pastry, it takes about 20/30 minutes each, to obtain a good colour. Just try!

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